Resepi Sotong Masak Paprik

Jom cuba menu mudah ni hari ni. 3 sudu besar cili kering kisar.

Paprik Sotong Recipes Malaysian Food Cooking Recipes

1 labu bawang besar dihiris bulat.

Resepi sotong masak paprik. 1 campuran udang dan sotong 2 3 biji bawang merah dihiris 3 3 ulas bawang putih ditumbuk sederhana 4 1 2 inci halia dihiris halus 5 1 biji hollad di potong 6 1 2 lobak merah dipotong 7 sedikit kobis bunga 8 cili kering kisar 9 sedikit sos tiram 10 sedikit kicap manis 11 sedikit sos cili 12 sedikit sos tomato 13 garam cara memasak. Bahan penting dalam masakan ini ialah sos ikan sos tiram dan daun limau purut inilah tips yang paling penting yang che nom dapat dari tukang masak thai tanpa ketiga tiga bahan wajib ini masakan ini takkan merasa kick nya. Sbb baru 18 heheheh.

Pada mulanya nak masak sotong masala tetapi rempah masala belum dibuat lagi. Pastu lepas isi ayam saya letak serai yg dh ditumbuk. 2 ulas bawang putih dicincang halus.

Che mat ambik keputusan masak paprik sebab utama dalam peti sejuk ada baki2 sayur yang kalau tak dihabiskan mesti jadi bahan kompos nanti. Bagi mendapatkan rasa ala thai jangan lupa letakkan sos ikan kerana itulah bahan utama yang selalu digunakan oleh tukang masak thai terutamanya masakan seafood. 2 sudu besar sos tomato.

But saya ada bhn tmbhn. 1 labu bawang holland diracik. 1 sudu besar kicap manis.

Jom try masak paprik sotong. Masak paprik memang sedap. Kalau beli tu boleh di kira berapa potong je sotongnya.

Sotong paprik ala thai sumber. 2 helai daun limau purut. Resepi ayam masak paprik berasal dari negara thailand.

2 batang serai dihiris kasar. Tak perlulah beli lepas ni. Tadi sempat juga naikkan status di fb minta pendapat sotong ni nak masak apa.

Postpone dulu masakan tu. 2 tangkai cili merah. Tidak kiralah anda guna ayam ke daging makanan laut atau belut.

Kali ini jom kita nikmati sotong paprik pula. 2 sudu besar sos tiram. 3 ulas bawang putih diketuk.

Terdapat beberapa n3 kak noor mengenai resepi masakan paprik ini. Sotong udang masak paprik. Maka ramailah teman2 fb yang komen dengan macam2 idea yang semuanya menarik terima kasih yea.

Makan acap kali pun tak terasa muak. Saya tumis bwg putih and meraj sekali. Kunci utama kepada sedapnya masakan ini ialah seafood dan bahan bahan yang segar.

Memang best tak tipu ni first time saya masak paprik. Lepas nk masak sikit saya letak daun limau purut. Hari ni saja nak kongsikan resepi sotong masak paprik yg sangat mudah dan semestinya sedap.

Biasanya kita dengar ayam paprik je kan kali ni kita cuba pula sotong paprik mmng sedap puas makan taw. 8 ekor sotong bersihkan dan potong. 3 sudu besar sos cili.

Baiklah untuk hari ini saya ingin berkongsi resipi paprik sotong. Mcm kat kedai tomyam. Resepi paprik seafood yang pasti boleh menandingi kesedapan paprik jika dibandingkan dengan restoran thai.

Anak2 mmng suka sotong bila maknya masak mcm ni puaslah diaorng makan. Sotong cuci dan potong bulat 3 ulas bawang putih cincang 1 biji bawang besar potong memanjang 2 batang serai hiris menyerong 2 helai daun limau purut 5 biji cili padi diketuk 1 biji cili merah hiris menyerong 5 tangkai kacang panjang potong 1 in 1 2 bunga kobis potong 1 biji tomato belah 6 1 2 lobak merah potong bulat. Mmg superb srsssssss march 02 2018 3 49 am.

Pedas masam dan aroma lazat dari limau purut adalah sebab mengapa paprik ayam ini adalah masakkan menjadi. Kilogram sotong dibersihkan dan potong. Kuah berperisa yang separa pekat dan dicampur dengan pelbagai sayur sayuran ini ternyata digemari ramai.

Cuma che mat takde lobak merah yang lain2 tu rasanya terlebih cukup.

Resipi Paprik Sotong Sedap Sumber Informasi Masakan Food Malaysian Food Desserts Cooking Recipes

Sotong Paprik Resep Masakan Malaysia Makanan Memasak

Pin On Recipe

Resepi Sos Magic Rahsia Quali Paprik Sotong 5 Minit Yang Mudah Aneka Resepi Enak Resep Di 2020 Masakan Sayuran

Resepi Sotong Masak Kicap Pedas Menyelerakan Sangat Saji My Seafood Dishes Seafood Recipes Cooking Recipes

Sotong Paprik Simple Makanan Makanan Enak Memasak

Sotong Masak Paprik Ringkas Recipe Cooking Recipes Recipes Cooking

Hidup Berdikari Resepi Paprik Seafood Food Seafood Black Eyed Peas

Tags:

Leave a Reply